sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Agnete Friis & Lene Kaaberbøll - Poika matkalaukussa
 Agnete Friis & Lene Kaaberbøll - Poika matkalaukussa ( Drengen I kufferten 2008)
Siltala 2013
Suomennos Aino Ahonen
Kansi iStockphoto ja Mika Tuominen

"Matkalaukussa makasi poika. Alaston vaaleatukkainen poika, pieni ja hento, korkeintaan kolmevuotias. Pojan polvet olivat koukussa rintaa vasten ja hänet oli taiteltu kuin paita, jotta hän mahtuisi laukkuun. Hänen silmänsä olivat kiinni ja loisteputkien valo heijastui hänen kalpealta iholtaan. Vasta nähdesään pojan huulien raottuvan hieman Nina tajusi että poika oli elossa."

Näin hyytävä takakannen teksti löytyy Vuoden paras tanskalainen dekkari -palkinnon voittaneen Poika matkalaukussa kirjasta. Sama toistuu myös heti kirjan ensimmäisellä sivulla, josta alkaakin hengenvaarallinen ja hengästyttävä selviytyminen ja pakomatka. Kuka on tuo tuntematon pieni poika?

Poika matkalaukussa aloittaa kirjailijaparin Nina Borg -sarjan ensimmäisen osan. Nina on Punaisen ristin sairaanhoitaja ja tottunut työssään näkemään kauheita ihmiskohtaloita, kurjuutta, kuolemaa ja epäoikeudenmukaisuutta. Myös Ninan kotikaupungissa Kööpenhaminassa elää paljon laittomia maahanmuuttajia, joille turvallisuus ja perusterveydenhuolto eivät ole itsestäänselviä asioita elämässä. Heille elämä on jatkuvaa selviytymistä ja taistelua, siksi esimerkiksi lasten katoaminen on heille arkipäivää. Ei ole ketään joka välittäisi tai auttaisi. Paitsi Nina, jolle jokaisella lapsella on väliä.

"Harvat valvoivat öitään sellaisten ihmisten takia, jotka eivät olleet täällä oikeasti. Kukaan ei ollut pyytänyt pakolaisia, huoria, onnenonkijoita ja orpoja Tanskan porteille. Kukaan ei ollut kutsunut heitä eikä kukaan tiennyt paljonko heitä oli. Sillä ei ollut mitään merkitystä, eivätkä heitä kohtaan tehdyt rikokset liittyneet millään lailla tavallisiin kansalaisiin tai tavalliseen oikeuskäsitykseen. Ainoastaan Ninan kaltaiset hölmöt eivät osanneet olla välittämättä."

Nina päätyy keskelle pahuutta auttamalla ystäväänsä hakemalla tämän puolesta rautatieaseman lokerosta matkalaukun. Säilöstä löytyy henkihieverissä, matkalaukkuun sullottuna pieni poika, eikä Nina hän voi jättää asiaa sikseen. Selvittäessään pojan kohtaloa hän kohtaa alamaailman kostonhimon, yhteiskunnan välinpitämättömyyden ja eliittiin kuuluvien ihmisten armottomuuden.

Poika matkalaukussa on vahvasti yhteiskuntakriittinen teos. Sen päähenkilö kohtaa kauheuksia työssään joka päivä, eikä osaa asioiden antaa olla. Nina haluaa pelastaa kaiken minkä voi, jopa oman hyvinvointinsa ja perheensä kustannuksella.

Kirja imaisee heti mukaansa, tätä ei vain pysty laskemaan käsistään. Aluksi mietin kuinka vaikea lukukokemuksesta voikaan tulla, kirjan nimi ja takakannen teksti nimittäin ei jätä epäselväksi että rankkoja hetkiä on tiedossa. On aina, kun lapsi on kyseessä.

Kirja on hyvin vetävästi kirjoitettu, henkilöitä ei ole liikaa ja jo alussa joitakin palasia on helppo liittää paikoilleen, mutta paljon on vielä edessä. Kirjasta ei voi kauheasti kertoa paljastamatta liikaa, ja siksi jätän esittelemättä kirjassa esiintyneet henkilöt. Kuten aina, kaikella on yhteys. Loppukaan ei lässähdä, sillä vielä viimeisessä lauseessa on selvää että Ninan työt eivät suinkaan ole loppumassa, ja lukija jää odottamaan jatkoa.

Todella vahva sarjan aloitus, jään mielenkiinnolla odottamaan tanskalaisen kirjailijaparin uusia suomennoksia!

8 kommenttia:

 1. Kamalaa, että minä en ole tätä löytänyt! Kuulostaa tasokkaalta. Luen itsekin nyt kirjaa rikoksista, mutta en ihan dekkaria. Uskon, että pohjoismaiset dekkarit ovat tätä nykyä parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko Leena tosiaan olla mahdollista että olisin ehtinyt lukemaan jonkun dekkarin ennen sinua? ;) Tätä sarjaa jään mielelläni seuraamaan. Taidan ehkä arvata mitä nyt luet, kiinnostavaa pian lukea mielipiteesi!

   Poista
  2. On se mahdollista, minä selvästi hidastun...Siltala tuntee minut paremmin ja he lähettivät kirjan minulle, vaikka en pyytänyt;) Minua ahdistaa kirjan nimi, tulee se suljetun paikan kammo. Onneksi luin tämän, sillä jäin koukkuun Ninan persoonaan.

   Poista
  3. Mahtavaa että luit tämän! Minusta Nina vaikutti mielenkiintoiselta, onneksi lopussa käy ilmi että Ninan työt vielä jatkuvat. Tulenkin lukemaan arviotasi kun ehdit julkaista :)

   Poista
 2. Tämä minun on ihan pakko lukea...

  VastaaPoista
 3. Olen kaivannut jo pitkään jotain uutta luettavaa. Jostain syystä tanskalaiset dekkarit ovat jääneet vähemmälle lukemiselle, mutta tässä varmasti lukemisen arvoinen kirja. Varasinkin sen jo saman tien kirjastosta. Kiitoksia vaan vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Emmi että kiinnostuit! Minusta ehdottomasti tutustumisen arvoinen kirja :) Jännä nähdä missä vaiheessa alkaa tulla näitä jatko-osia, kirjan viimeinen lause antaa jo esimakua tulevasta.

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥