torstai 7. tammikuuta 2016

Laura Lindstedt: Oneiron

Laura Lindstedt: Oneiron
Teos 2015
Finlandia -voittaja 2015
Kansi Aki-Pekka Sinikoski
Joululahjaksi saatu

"Mistä tuo yhtäkkinen varmuus ja yksituumaisuus? Me emme tiedä. On paljon asioita, jotka eivät ole vallassamme. Jälleen joudumme luopumaan. Ja aina se tuntuu yhtä musertavalta. Ikään kuin emme oppisi mitään tuhansista ja taas tuhansista lähtemisistä, yksin jäämisistä ja uusista tulemisista. Aivan kuin ihmiset, jotka ilmestyvät tänne yksitellen tai ryppäinä, myttynä tai jäsenet suorina, säikähtäneinä tai syvässä unessa, ja aikansa oltuaan katoavat, eivät olisi luonnollinen osa tätä kirottua prosessia."

Melkoinen aloitus tuli tälle kirjavuodelle, kun suljin Oneironin kannet uuden vuoden päivänä. En täysin osannut odottaa mitä tuleman pitää kun aloitin kirjan, kehuvia arvioita olin lukenut pitkin loppuvuotta ja toki takakannen teksti oli luettuna, mutta en ollut varautunut ihan tähänkään. Tähän tunteeseen, että on lukenut jotain sellaista jota on hankala pukea sanoiksi. Kirja, joka on niin runsas, niin karu ja niin itsensä ympärille kietova. Kuinka lukijana sukeltaa syvälle naisten elämiin ja tunteisiin.

Oneiron teki minuun vaikutuksen. Pisteytän harvoin lukemiani kirjoja, sillä jokainen on aina omalla tavallaan hyvä ja pisteytys on vähän hankalaakin, mutta Oneiron saa minulta heti täydet viisi tähteä. Juuri tällaisia vahvoja ja vaikuttavia teoksia on mahtavaa lukea. Oneironissakin on omat heikot hetkensä, mutta niin vähäiset, että Oneiron on silti huikea lukukokemus. Aivan ainutlaatuinen ja omanlaisensa teos!

Lindstedt käsittelee isoja asioita, ja kirjan runsaus ja laajuus vähän hämmensikin. Varsinkin kirjan alussa mietin että johan on räväkkää meininkiä, ja mitä tästä vielä seuraakaan. Alussa teksti tuntui myös hieman sekavalta niiltä osin, että seassa oli erilaisia tekstilajeja. Kuitenkin, Oneiron vie matkalle seitsemän naisen maailmaan, valkoiseen välitilaan ja elämään ennen kuolemaa.

On marseillelainen hienostorouva Nina, Newyorkilainen taiteilija Slomith, senegalilainen mallintöistä haaveileva Maimuna, moskovalainen pääkirjanpitäjä Polina, brasilialainen sydänsiirtopotilas Rosa Imaculada, hollantilainen kurkkusyöpää sairastavaWlbgis ja itävaltalainen teinityttö Ulrike. Mikä on koitunut näiden naisten kohtaloksi?

Oneiron on fantasia kuolemanjälkeisistä sekunneista. Jälleen tässä kohtaa voi todeta, kuinka tärkeää ja vaikeaa on takakannessa osata kertoa kirjan tyylistä. Itse en fantasiasta juurikaan välitä, sellaisesta fantasiasta miksi se yleisesti kuvitellaan, mutta Oneironista en löytänyt fantasiaa. Jos kuolemanjälkeistä elämää ajatellaan fantasiaksi, niin sitten. Mutta sehän on asia, mikä meille eläville on arvoitus.

Oneiron on taas niitä kirjoja joista tuntuu olevan mahdotonta kirjoittaa hyvin. Kun on lukenut upean kirjan, upeaa tekstiä, tuntuu oma ihan valjulta. Sanon silti tähän loppuun, että Lindstedt on Finlandiansa ansainnut, ja kaikki kehut. Tämä on sellainen romaani, joka menestyisi maailmallakin ja toivon todella että tätä käännetään muillekin kielille. Mikä aloitus kirjalliselle vuodelle 2016! Ja mitä ihmettä luen tämän jälkeen?
4 kommenttia:

 1. Minä juuri kirjoitin blogissani kommenttiin, että aloitin vuoteni tällä kirjalla ja jos luen vuoden aikana tätä paremman, olen todella onnekas.

  Ihana kirja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä kertakaikkisen mahtava kirjallinen aloitus tälle vuodelle! ♡ Yritän tässä saada Oneironin jälkeistä lukujumia purettua ja kyllä se tästä. Välillä tulee näitä kirjoja jotka kolahtaa niin hyvin että muut kirjat ei ota sujuakseen :)

   Poista
 2. Ja sitten tulee tällainen blokkaaja, joka ei ole tykännyt kirjasta, eikä ymmärrä henkiolentojen, sielujen ym. päälle mitään.
  Luin uteliaisuudesta, koska ostin kirjan, normaalisti olisin lopettanut tällaisen kirjan lukemisen muutaman sivun jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin me koemme kirjat eri tavoin! Kyllä kirjan alussa minäkin mietin että mitäköhän on luvassa, mutta annoin kirjan viedä. Ja onneksi annoin, vaikuttava teos!

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥