lauantai 6. toukokuuta 2017

Novellihaasteesta

Osallistuin Ompun huomenna päättyvään Novellihaasteeseen heittäytyen siinä sitten kertaheitolla mukavuusalueeni ulkopuolelle. Tuo heittäytyminen kuitenkin kannatti, sillä silmäni avautuivat positiivisella tavalla. Miksi ihmeessä olen novelleja ennen karttanut? Minulla oli lukusuunnitelmissa lukea pari teosta enemmänkin kuin mitä lopuksi sain luettua, nuo jäävät kuitenkin muistiin tulevaa ajatellen. Lauran blogista esimerkiksi todella hyviä novellivinkkejä, joista itsekin bongasin aivan mielettömän teoksen tätä haastetta varten.


Gao Xingjianin Vaarin onkivapa Oli aivan mieletön yllättäjä, oikea takavasemmalta pongahtava supertyyppi! Näihin inhimillisiin novelleihin oli helppo upota, suorastaan kiintyä. Vaarin onkivapa nousee vaikuttavuudessaan samoille tasoille kuin ikisuosikkini Adichien kokoelma Huominen on liian kaukana.


Alice Munron Liian paljon onnea -teoksen kanssa kamppailinkin tovin jos toisen. Kaikki novellit eivät auenneet minulle ehkä ihan täysin, mutta vaikutuin Munron tavasta kirjoittaa ja vangita lukijansa. Kerronta on viiltävän oivaltavaa ja toisaalta yksinkertaistakin, mutta onnistuu (varsinkin avausnovellissa) iskemään lukijaa päin näköä ihan kunnolla. Sanoisin, että Munrolle täytyy antaa ihan oma aikansa.

Todella harvoin tulee enää lähdettyä mukaan haasteisiin, mutta tähän oli oikein mukava ottaa osaa. Yhteissaldoni novellien suhteen on 27. Ja Ompulle kiitokset haasteen järjestämisestä! :)

Minkäköhän novellin sitä seuraavaksi lukisi?

10 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että olet löytänyt novellien maailmaan. Niistä irtoaa vaikka mitä, iloa ja ihmetystä. Munro on suursuosikkini, jos haluat jatkaa hänen teostensa parissa, suosittelen kokoelmia Karkulainen ja Hyvän naisen rakkaus. Muutkin ovat huikeita.

  Kokeile Tuuve Aron novelleja! Ne ovat veikeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä haaste oli kyllä ihana sillä se vei ennakkoluuloni novelleja kohtaan pois. Novelleista tosiaan irtoaa vaikka mitä, niihin kiteytyy parhaimmillaan jopa paljon enemmän kuin yhteen kokonaiseen kirjaan. Ja kiitos vinkeistä! Hyvän naisen rakkaus minulla onkin hyllyssäni jo odottelemassa :)

   Poista
 2. Munron novellit ovat hienoja ja oivaltavia. Pitääpä laittaa tuo Vaarin onkivapa ylös lukuvinkiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munro on todella taitava. Ja suosittelen Vaarin onkivapaa, meinasi mennä mahtava novellikokoelma ohi ihan täysin :)

   Poista
 3. Ihana ihana että tykkäsit Vaarista, se oli hurmaava yllättäjä! Kauan se omaakin hyllyä lämmitti ennen kuin onnistui tulemaan luetuksi, mutta sitäkin voimakkaammin sitten vaikutti. Tätä novellien ahmimista pitää ehdottomasti itsekin vielä jatkaa, ehkä seuraavaksi Tove Janssonin novellien pariin taas. :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vaarista kuuluu sinulle, muuten olisi mennyt mahtava novelliteos kokonaan ohitse! Minua kiinnostaisi ehkä eniten lukea juuri Tove Janssonia tähän hetkeen, jäi nimittäin harmittamaan kun en novellihaasteeseen ehtinyt Janssonia lukea.

   Poista
 4. Minulla oli jo viime vuonna tavoitteena lukea enemmän novelleja, joten haasteeseen oli helppo lähteä mukaan. Mutta se oli myös mukavan matalakynnyksinen niillekin, jotka eivät juurikaan olleet novelleja aiemmin lukeneet.

  Sinä luitkin sitten varsin kovat kokoelmat. Munro toimii aina ja tuota Vaariakin on kehuttu. Täytyykin etsiä se käsiini :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä haaste tosiaan tuntui osuvan monilla "hyvään saumaan" sekä oli kuten sanoit: matalakynnyksinen. Novellikammoinen tässä on kääntänyt kelkkansa täysin :) Vaaria suosittelen lämpimästi ihan kaikille!

   Poista
 5. Voi että, tuo Vaarin onkivapa pitäisi minunkin lukea! Se on roikkunut jo jonkin aikaa listalla, ja jos se on yhtä huikeaa luettavaa kuin Adichien kokoelma, on se otettava ehdottomasti lukuun. Onneksi uusi novellihaaste on tulossa. ;-)

  Munroakin on paljon lukematta. Hänen kokoelmansa eivät takuulla petä, mutta olen samaa mieltä tuosta, että aikaa niille on annettava. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaarin onkivapaa suosittelen kyllä ihan kaikille, mahtava helmi jonka olemassaolosta en tiennyt mitään ennen kuin sen Lauran Mitä luimme kerran -blogista bongasin :) Ja uuteen novellihaasteeseen taidan kyllä hypätä mukaan, tämäkin oli niin mahtava! Tove Janssonia haluaisin nimittäin lukea vielä... Ja Munron Jupiterin kuut kiinnostaa myös :)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥